Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przepiorki-z-oliwkami

Przepiórki z oliwkami

Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 ładne przepiórki
4 listki laurowe
4 gałązki świeżego tymianku
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
oliwa z oliwek
500 g zielonej fasolki szparagowej
kilkanaście malutkich cebulek
szklanka wywaru z kurczaka
100 g zielonych oliwek bez pestek

Opis przyrządzania:
Przepiórki myjemy i osuszamy, lekko solimy i (pardon) pieprzymy z zewnątrz i w środku. Do środka każdej przepiórki wkładamy listek laurowy i gałązkę tymianku. Każdą ptaszynę owijamy plasterkiem boczku i skrapiamy oliwą.
Fasolkę przycinamy z obydwu końców, kroimy w kawałki o długości 2-3 cm, płuczemy i osuszamy.
Cebulki obieramy z łusek - jeśli używamy dymki, wystarczy zdjąć pierwszą warstwę; jeśli cebulki są zeszłoroczne, najlepiej zanurzyć je na chwilę we wrzątku, odświeżyć w zimnej wodzie i obrać z brązowych łusek.
Oliwki przepłukujemy na sicie i osączamy.
Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy przepiórki smażymy na średnim ogniu, często obracając, aż będą równomiernie rumiane i upieczone na wskroś, czyli jakiś kwadrans do 20 minut.
Przepiórki wyjmujemy, zawijamy w aluminiowa folię i trzymamy w cieple.
Na patelnię wrzucamy cebulki i chwile podsmażamy, mieszając. Wlewamy wywar, zagotowujemy i wrzucamy fasolkę. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut.
Teraz patelnię odkrywamy, dodajemy oliwki i podgrzewamy na sporym ogniu, aż wywar prawie zupełnie wyparuje.
Wypoczęte przepiórki kładziemy na ogrzanych talerzach i otaczamy warzywami.
Podajemy z młodymi gotowanymi kartofelkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024