Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przepiorki-z-winogronami

Przepiórki z winogronami

Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 przepiórki
8 gałązek tymianku
250 g małych cebulek
150 g wędzonego boczku w plasterkach
400 g zielonych winogron bez pestek
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
2 łyżki grappy
2 listki laurowe

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przepiórki myjemy, osuszamy, solimy i (pardon) pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz. Do środka każdej przepiórki wkładamy gałązkę umytego tymianku. Cebulki zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Boczek kroimy w cienkie paski. Winogrona starannie myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy boczek i smażymy kilka minut, aż będzie rumiany i chrupiący. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. Na tłuszcz na patelni kładziemy przepiórki i osmażamy ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do brytfanki (piersią do góry). Na patelni podsmażamy cebulki, aż zaczną się rumienić. Dodajemy winogrona, wlewamy wino i grappę. Zagotowujemy, dodajemy resztę tymianku i listki laurowe. Przelewamy sos do brytfanki i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (nie dłużej, bo przepiórki będa suche). Upieczone ptaszki wyjmujemy z piekarnika i trzymamy w ciepłym miejscu przez 5-10 minut. Do sosu w brytfance dodajemy boczek, podgrzewamy i sprawdzamy pod kątem soli i pieprzu - jeśli trzeba, doprawiamy. Przepiórki podajemy na ogrzanych talerzach, z sosem i ziemniacznym piure.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024