Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przyjemna-wegetarianska-przystawka

Przyjemna wegetariańska przystawka

Bardzo zabawna przystawka-sałatka z fasolki i gruszek, z dressingiem i bitą śmietaną! Naprawdę bardzo smaczna, delikatna i oryginalna.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g cienkiej zielonej fasolki szparagowej
oliwa z oliwek
Ocet żurawinowy
150 ml bardzo zimnej kremowej śmietanki
mały pęczek szczypiorku
2 dojrzałe gruszki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Fasolkę przycinamy z obu końców, myjemy i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy, aż będzie al dente, czyli mniej więcej 8 minut (ale trzeba sprawdzać.
Fasolkę odcedzamy i wrzucamy do miski z zimną wodą.
Robimy lekki sosik z łyżki oliwy, łyżki octu (jeśli nie mamy tego żurawinowego, oczywiście używamy dowolnego innego...), soli, pieprzu i szczypty cukru.
Fasolkę odcedzamy na sicie, starannie osączamy i mieszamy z sosikiem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Większość dodajemy do bitej śmietany, resztą posypiemy przystawkę "na wydaniu".
Gruszki myjemy, wycieramy, kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, a jeśli skórka jest gruba, to również obieramy. Kroimy owoce w cienkie plasterki.
Na talerzykach kładziemy porcje fasolki, na fasolce - plasterki gruszek, a na gruszkach bitą śmietanę szczypiorkową.
Każdą porcję oprószamy resztą szczypiorku i świeżo zmielonym pieprzem, po czym podajemy, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024