Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pstragi-w-folii-z-piekarnika

Pstrągi w folii z piekarnika

Szybkie danie w postny piątek (lub jakikolwiek inny dzień) - jemy z chrupiącą bułką, która jest idealna do wyjadania cytrynowo-maślanego sosu, w którym (po upieczeniu) pływają nasze pstrągi.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pstrągi (wypatroszone
ale z głowami)
2 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki
masło
cytryna

Opis przyrządzania:
Pstrągi starannie myjemy pod bieżącą wodą, solimy (także w środku). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czosnek drobno siekamy. Natkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy folię: odrywamy 2 takie kawałki mocnej folii aluminiowej, żeby nam się pstrąg zmieścił na długość i jeszcze trochę po bokach zostało do zawinięcia. Prostokąty folii smarujemy na środku masłem (tam, gdzie będzie leżała rybka). Do wnętrza pstrągów wkładamy siekany czosnek, gałązkę natki i plasterek cytryny. Układamy ryby na posmarowanej folii. Na wierzchu każdej kładziemy po 2 plasterki cytryny, łyżkę masła w kawałkach i posypujemy pieprzem. Teraz folię starannie zawijamy i wkładamy rybki do piekarnika na 20 minut (jeśli małe) lub na pół godziny (jeśli duże). Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024