Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Puchaty-karmel

Puchaty karmel

Bardzo śmieszna rzecz, zupełnie nieznana w polskiej kuchni. Puchaty karmel kruszymy na kawałki i używamy do rozmaitych deserów (lodów, kremów, do posypywania itp) lub zjadamy jak cukierki.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g cukru
2 łyżki Golden Syrup
łyżeczka sody oczyszczonej

Opis przyrządzania:
Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
Cukier wsypujemy do rondla, dodajemy Golden Syrup. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści - co jakiś czas poruszamy rondelkiem, ale raczej nie mieszamy łyżką, bo cukier może się zacząć zbijać w grudki.
Zwiększamy ogień i czekamy, aż syrop zacznie zmieniać kolor. Kiedy będzie ciemnozłoty, wsypujemy sodę i energicznie, szybko mieszamy - masa spuchnie i będzie bardzo bąblowała - i natychmiast wylewamy na przygotowaną blaszkę.
Zostawiamy do zupełnego wystygnięcia, po czym młotkiem rozbijamy na mniejsze kawałki.
Przechowujemy w szczelnej puszce, przekładając warstwy papierem do pieczenia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024