Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Puchaty-omlet-z-parmezanem

Puchaty omlet z parmezanem

Świetna samotna kolacja przed telewizorem (noża nie trzeba). Czasem trzeba coś zrobić tylko dla siebie...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
60 g świeżego parmezanu
2 plasterki szynki parmeńskiej
łyżka siekanego szczypiorku
masło

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Parmezan ścieramy na drobnej tarce, a szynkę parmeńską kroimy w cienkie paski. Żółtka mieszamy z solą i pieprzem (nie za dużo soli, bo i parmezan i szynka też są słone). Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie mieszamy z żółtkami. Dodajemy połowę startego parmezanu i szczypiorek, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła (pół łyżki lub coś koło tego). Wlewamy jajka i smażymy, aż spód omletu się zarumieni. Posypujemy połową pozostałego parmezanu i paskami szynki. Wstawiamy omlet pod opiekacz i zapiekamy, aż powierzchnia się zarumieni - nie spuszczamy omletu z oka! Gotowy omlet składamy na pół, zsuwamy na talerz i siadamy przez telewizorem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024