Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pyszna-jesienna-surowka

Pyszna jesienna surówka

Późne owoce i zimowa już w charakterze cykoria, a do tego smaczny, dyniowy sos - pasuje do każdego jesiennego dania.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża kolba cykorii
2 fioletowe figi
2 dojrzałe gruszki
garść wyłuskanych pestek dyni
2 łyżki oleju z pestek dyni
łyżka oleju z pestek winogron
łyżka octu balsamico
czerwony ocet winny (do smaku)

Opis przyrządzania:
Cykorię obieramy z wierzchnich liści, przycinamy u podstawy i kroimy w poprzeczne paski. Płuczemy szybko na sicie i starannie osączamy.
Figi myjemy i osuszamy, odcinamy ogonki, kroimy na pól, a potem w plasterki.
Gruszki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i "strzelać". Studzimy.
Robimy sos: ukręcamy razem olej z pestek dyni, olej z pestek winogron i ocet balsamico na gładki sos. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, ewentualnie dokwaszamy czerwonym octem winnym.
Mieszamy razem cykorię, owoce i sos, posypujemy dyniowymi pestkami i od razu podajemy, na przykład do cielęciny z grzybami. Albo - znakomite! - do deski serów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024