Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pyszna-salatka-warzywna

Pyszna sałatka warzywna

Naprawdę pyszna, słodko-kwaśna sałatka z brokułów, papryki i cukinii. Pasuje do mięsa, serów, wędlin...

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g brokułów
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
250 g cukinii (jedna średnia)
cebula
2 ząbki czosnku
200 g cukru
1/2 szklanki (125 ml) białego octu winnego
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka ziaren gorczycy

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Brokuły dzielimy na różyczki i płuczemy. Wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aż zupełnie wystygną. Osączamy. Strąki papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany. Płuczemy, osuszamy i kroimy w kwadraty. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w plasterki o grubości pół centymetra. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy ocet, kolendrę, pieprz i gorczycę. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy brokuły, paprykę, cukinię, cebulę i czosnek. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Ręcznym blenderem miksujemy w garnku mniej więcej połowę warzyw. Mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą. Sałatkę przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Kiedy sałatka wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy nalepki. Próbujemy najwcześniej po 3 tygodniach.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024