Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pyszna-wloska-kapustka

Pyszna włoska kapustka

Świetny dodatek do pieczonej polędwicy wołowej lub schabu. Źródło witamin w środku zimy (a przy tym całkiem niezłe w smaku).

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka włoskiej kapusty (średniej wielkości)
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
4 szalotki
2 ząbki czosnku
olej słonecznikowy
75 ml białego wytrawnego wina
1/2 szklanki wywaru z kurczaka (wołowiny lub warzyw)

Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na 4 części i wycinamy głąb. Kroimy liście w cienkie paski, wsypujemy na durszlak i płuczemy w zimnej wodzie. Starannie osączamy. Boczek kroimy w cienkie paski. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i rozgniatamy z odrobiną soli. Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i stawiamy na średnim ogniu. Na gorący olej wrzucamy boczek, szalotki i czosnek i smażymy 5-7 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a szalotki zmiękną. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Wlewamy wino i wywar. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, aż kapustka zmięknie (choć wciąż będzie chrupka), a płyn częściowo wyparuje. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024