Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Quesadillas-z-kukurydza

Quesadillas z kukurydzą

Bardzo udane małe danie, doskonałe do pojadania przed telewizorem lub - jeśli zapakujemy w kilka warstw folii aluminiowej - na piknikowej trawce. Takie quesadillas, pod warunkiem, że nie nazbyt pikantne, są daniem bardzo cenionym przez moje Dzieci (zwłaszcza w towarzystwie dużych ilości guacamole).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g dobrego cheddara
kilka łyżek papryczek jalapeno ze słoika (do smaku)
2 cebulki dymki
1/2 szklanki ziaren kukurydzy (z puszki)
8 pszennych tortilli
olej lub oliwa do smażenia

Opis przyrządzania:
Ser ścieramy na grubej tarce.
Papryczki starannie osączamy i grubo siekamy, dodajemy do sera.
Dymkę oczyszczamy z przywiędłych listków, odcinamy korzonki. Myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do sera.
Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i starannie mieszamy, doprawiając do smaku solą.
Serową mieszankę rozkładamy na tortillach, po czym każdą składamy na pół.
Na patelni (takiej, by zmieściły się naraz dwie złożone tortille) rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju lub oliwy. Delikatnie wkładamy złożone na pół placki i smażymy na dość małym ogniu, aż spód się zarumieni. Ostrożnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż druga strona też będzie rumiana, a ser się stopi.
Przekładamy quesadillas na talerze i ostrym nożem kroimy na pół.
Podajemy z guacamole, salsą i kwaśną śmietaną.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024