Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Quiche-z-brokulami-i-serem-Brie

Quiche z brokułami i serem Brie

Prosta tarta z bezmięsnym nadzieniem - solidna przystawka, małe danko lub lekkie danie kolacyjne (z sałatą).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta do słonych tart
1/4 kg (250 g) brokułów
200 g sera Brie
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tart o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę kruchym ciastem do słonych tart i wstawiamy do lodówki. Brokuły myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy, studzimy i grubo kroimy. Z sera Brie ścinamy skórkę. Resztę kroimy w kostkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czyli wkładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Kiedy ser się rozpuści, miskę zdejmujemy. Do rozpuszczonego sera wbijamy całe jajka i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Garść listków natki siekamy, dodajemy do masy serowej, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Brokuły rozkładamy na cieście. Polewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na pół godziny do 40 minut.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024