Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ragout-z-sarny-z-dynia

Ragout z sarny z dynią

Ciekawe podejście do popularnego myśliwskiego dania - żółte kawałki dyni ożywiają zarówno smak, jak i wygląd ragout. Podajemy z orzechowymi spaetzlami (patrz przepis).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg sarniny z udźca
6 jagód jałowca
łyżeczka ziaren gorczycy
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka nasion kolendry
oliwa z oliwek
2 listki laurowe
3 duże cebule
szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
500 g (1/2 kg) żółtej dyni bez skóry i pestek
ząbek czosnku
trochę siekanej natki do posypania

Opis przyrządzania:
W przeddzień przygotowania ragout marynujemy mięso: sarninę kroimy w gulaszową kostkę, usuwając błony. Jałowiec, gorczycę, pieprz i kolendrę rozgniatamy razem w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez 2 minuty. Studzimy, po czym mieszamy z mięsem i dodajemy listki laurowe. Wstawiamy sarninę na noc do lodówki. Następnego dnia obieramy cebule i grubo je siekamy. W ciężkim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy porcjami mięso na sporym ogniu, dolewając ewentualnie nieco oliwy. Wraz z ostatnią porcją mięsa obsmażamy również cebulę. Usmażone mięso wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy wino, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Rondel przykrywamy i dusimy mięso przez 2 i 1/2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypala. Dynię kroimy w zgrabną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy dynię i czosnek do ragout i dusimy jeszcze 1/2 godziny pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy siekaną natką i podajemy z kluseczkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024