Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Raita-ogorkowa

Raita ogórkowa

Nieodzowny w indyjskiej kuchni sos-dodatek. Doskonale gasi pożar zbyt ostrych dań.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
mały kawałek świeżego imbiru
ogórek wężowy
1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego
ostra mielona papryka

Opis przyrządzania:
Kmin rzymski i gorczycę wsypujemy na małą patelenkę i podpiekamy na średnio małym ogniu, aż zaczną strzelać i ładnie pachnieć. Studzimy i rozcieramy w moździerzu. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce - powinna nam wyjść mniej więcej łyżeczka. Ogórek myjemy, kroimy na pół w poprzek, a potem każdą połówkę na pół wzdłuż. Łyżeczką wydłubujemy pestki. Ogórek ścieramy na grubej tarce i odsączamy na sitku. Mieszamy razem ogórek, imbir, przyprawy i jogurt. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Raitę trzymamy w lodówce, a tuż przed podaniem oprószamy ostrą mieloną papryką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024