Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Relish-z-borowek-z-buraczkami

Relish z borówek z buraczkami

Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kwaśne jabłko
pomarańcza
1/4 kg (250 g) borówek brusznic (mogą być mrożone)
4 łyżki cukru
2 łyżki białego octu winnego
2 duże buraczki w occie

Opis przyrządzania:
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścinamy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów (ścina skórkę w długich i wąskich paskach), wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy borówki, jabłko, skórkę i sok z pomarańczy, cukier i ocet. Dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Buraczki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z zimnym sosem borówkowym.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024