Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-cytrynowe-z-bobem

Risotto cytrynowe z bobem

Pyszne, prawdziwie wiosenne risotto. Bób powinien być naprawdę młody, ziarenka drobne i delikatne.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) młodego bobu
cytryna
50 g świeżo startego sera pecorino pus więcej do podania
4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
4 małe szalotki
ząbek czosnku
2 łyżki masła
300 g ryżu do risotto (np. arborio)
1/2 szklanki (125 ml) wytrawnego białego wina

Opis przyrządzania:
Bób gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ziarenka z bladozielonych łupinek. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem ścinamy skórkę w formie cienkich pasków. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i czosnek i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, ale się nie zaczną rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, dodajemy bób i skórkę z cytryny. Mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy pecorino i dodajemy pozostałą łyżkę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. Podajemy z dodatkowym tartym serem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024