Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-grzybowe-z-cukinia

Risotto grzybowe z cukinią

Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
30 g suszonych prawdziwków w cienkich płatkach
4 szklanki wywaru warzywnego
mała cebula
2 łyżki masła
300 g ryżu na risotto (np. Carnaroli)
75 ml wytrawnego białego wina
150 g malutkich cukinii
gałązka świeżego tymianku
50 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Suszone grzyby płuczemy i zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy na pół godziny, po czym grzyby odcedzamy i odciskamy z wody. Wodę od moczenia przelewamy przez sitko i dodajemy do wywaru. Wywar (wraz z wodą grzybową) wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy odciśnięte grzyby i mieszamy. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Tymianek myjemy i oskubujemy listki. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy startą cukinię i listki tymianku, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy 2/3 parmezanu i dodajemy drugą łyżkę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. Podajemy z resztą tartego sera do posypania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024