Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-cykoria-i-pomidorami

Risotto z cykorią i pomidorami

Oryginalne risotto o niespodziewanym, słodko-gorzkawym smaku. Bardzo smaczne.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g cykorii
400 ml wywaru z kurczaka
szalotka
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
350 g ryżu do risotto
100 ml wytrawnego białego wina
100 g świeżo startego parmezanu
2 ładne pomidory
2 gałązki świeżego tymianku
dodatkowy tarty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Cykorię obieramy z wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na pół i płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka, dolewamy 100 ml wody i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, wrzucamy szalotkę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, ale się nie zaczną rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Wsypujemy parmezan i dodajemy pozostałą łyżkę masła. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze na maleńkim ogniu przez 5 minut. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Wrzucamy cykorię i smażymy-dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Posypujemy łyżką cukru, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Pomidory wrzucamy do wrzącej wody na minutę, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Sam miąższ kroimy w paski. Z tymianku oskubujemy listki. Uduszoną cykorię dodajemy do risotta. Na tę samą patelnię wrzucamy pomidory z tymiankiem i króciutko podgrzewamy, solimy i dodajemy do risotta. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dodatkowym tartym serem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024