Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-dynia-i-marsala

Risotto z dynią i marsalą

Jesień za pasem, dynie na straganach...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g żółtej dyni bez skóry i nasion
6 szklanek wywaru warzywnego
oliwa z oliwek
mała cebula
gałązka selera naciowego
gałązka świeżego rozmarynu
czubata łyżka masła
300 g ryżu na risotto
75 ml wytrawnej Marsali
100 ml kremowej śmietanki
50 ml mleka
cytryna
30 g świeżo startego parmezanu plus więcej do podania

Opis przyrządzania:
2/3 dyni kroimy w kawałki, a resztę w cienkie plasterki.
Wywar stawiamy na ogniu, zagotowujemy i wkładamy dynię w kawałkach. Gotujemy około 20 minut, aż dynia będzie miękka, po czym odcedzamy. Wywar trzymamy na małym ogniu, a ugotowaną dynię miksujemy na piure.
Plasterki dyni smażymy na rumiano w kilku łyżkach oliwy z oliwek, po czym odsączamy na papierze kuchennym, solimy i trzymamy w cieple.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i też drobno siekamy.
Z gałązki rozmarynu obieramy igiełki i drobno je siekamy.
Na dużej, solidnej patelni, która pomieści całe risotto, rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, seler i rozmaryn i podsmażamy przez kilka minut pilnując, żeby cebula się nie przyrumieniła, tylko zmiękła. Wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka zbieleją i pokryją się masłem.
Wlewamy marsalę i gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy piure z dyni i mieszamy.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
Tuż przed tym, jak risotto będzie już gotowe, wlewamy śmietankę i mleko.
Z wyszorowanej cytryny ścieramy na drobnej tarce skórkę i też dodajemy do risotto, wraz z tartym parmezanem i szczyptą soli (do smaku). Starannie mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.
Gotowe risotto posypujemy usmażonymi plasterkami dyni i świeżo startym pieprzem.
Podajemy z dodatkowym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024