Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami

Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g suszonych prawdziwków
6 szklanek wywaru z kurczaka
cebula
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
2 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
200 g krojonych prawdziwków (mrożonych lub ze słoika)
100 g parmezanu
garść rukoli

Opis przyrządzania:
2 godziny przed przygotowaniem risotta (lub w ogóle poprzedniego dnia) opłukujemy suszone prawdziwki na sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na godzinkę-półtorej, po czym gotujemy na średnio małym ogniu, aż grzyby będą miękkie, a płyn wygotuje się do objętości mniej więcej pół szklanki. Odstawiamy prawdziwki do lekkiego przestudzenia, po czym przekładamy je wraz z płynem do blendera i miksujemy na w miarę gładką masę.
A teraz w czasie już normalnym: wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni drugą łyżkę masła. Na gorące wrzucamy prawdziwki (jeśli były mrożone, to w stanie zamrożonym, jeśli zaś ze słoika, to starannie odsączone z solanki) i smażymy, mieszając, aż się ładnie zarumienią. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Trzymamy w cieple.
W dalszym międzyczasie zajmujemy się parmezanem: połowę ścinamy nożykiem do warzyw na cienkie płatki (będą do ozdoby), resztę ścieramy na drobnej tarce.
Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby i starannie mieszamy. Dodajemy usmażone prawdziwki i znów mieszamy.
Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy parmezan. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby ser się roztopił.
Przekładamy porcje risotta na ogrzane talerze (lub, jak wspomniałam wyżej, do eleganckich szklaneczek), posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz płatkami parmezanu. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024