Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-rukola-na-ostro

Risotto z rukolą na ostro

Risotto we włoskich barwach narodowych.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 ml (3 szklanki) wywaru warzywnego
3 szalotki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
250 g (ćwierć kilo) ryżu do risotto
100 ml białego wytrawnego wina
300 g rukoli
2 długie czerwone papryczki chilli
100 ml kremowej śmietanki
50 g świeżo startego parmezanu plus więcej do podania
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, ale się nie zaczną rumienić. Wsypujemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. W międzyczasie myjemy i osuszamy rukolę. Grubsze łodyżki odrywamy i wyrzucamy, resztę grubo siekamy. Papryczki myjemy, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany. Kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy rukolę i papryczki. Smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy rukolę z chilli do ryżu (kiedy już będzie al dente i przestaniemy dolewać wywar). Wsypujemy parmezan i trochę świeżo startej gałki, mieszamy i przykrywamy. Po 3-5 minutach risotto podajemy, wraz z dodatkowym tartym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024