Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-wedzonym-lososiem-i-groszkiem

Risotto z wędzonym łososiem i groszkiem

Jeśli do tego risotto użyjemy polskiego łososia wędzonego na gorąco, to będzie to uczta godna najwytrawniejszych podniebień...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szalotka
ząbek czosnku
łyżka masła
200 g ryżu do risotto
1/2 szklanki wytrawnego białego wermutu
3 szklanki wywaru rybnego
250 g łososia wędzonego na gorąco
100 g mascarpone
150 g mrożonego groszku
150 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni (takiej, co pomieści całe risotto) rozgrzewamy masło. Wrzucamy szalotkę i czosnek i smażymy kilka minut na małym ogniu, aż szalotka zmięknie. Wsypujemy ryż, zwiększamy ogień i smażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż ryż zbieleje. Wlewamy wermut i gotujemy chwilę, aż alkohol niemal wyparuje. Wywar rybny wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. W międzyczasie zdejmujemy z łososia skórę, usuwamy ewentualne ości i dzielimy rybkę na kawałki. Do risotta dodajemy kawałki łososia, mascarpone, groszek i większość parmezanu. Delikatnie mieszamy, zestawiamy z ognia i przykrywamy przykrywką. Zostawiamy w spokoju na 3 minuty. Risotto przekładamy do miski, posypujemy pozostałym parmezanem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020