Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Roladki-z-soli-z-sosem-z-zielonego-groszku

Roladki z soli z sosem z zielonego groszku

Zwijanie filetów z soli w roladki ma swój, nie tylko estetyczny, sens - filety takie są długie i cienkie, łatwo je przegotować, zaś zwinięcie pozwala lepiej panować nad ich gotowaniem. Poza tym NAPRAWDĘ ładnie wyglądają, szczególnie w tym daniu: biało-zielone zawijaski na tle intensywnie zielonego sosu, nieco ziół do ozdoby... Wiosna w środku (prawdziwej tym razem) zimy.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 filetów z soli
zielona papryczka chilli (o długości około 10 cm)
ząbek czosnku
pęczek świeżej kolendry
1/2 pęczka natki pietruszki
szczypta mielonego kminu rzymskiego
limetka
oliwa z oliwek
1/2 szklanki wywaru z warzyw
300 g mrożonego groszku
ewentualnie cytryna

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy, osuszamy, solimy i trzymamy w lodówce.
Chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i ogonek, myjemy i osuszamy. kroimy w kawałki i wkładamy do mini malaksera.
Czosnek obieramy i dodajemy do papryczki.
Kolendrę i natkę myjemy i osuszamy. Połowę kolendry i całą natkę grubo siekamy i wkładamy do mini malaksera (reszta kolendry będzie do ozdoby).
Do warzyw w malakserze dodajemy szczyptę soli, szczyptę kminu i sok z limetki. Miksujemy, dodając po trochu oliwę, aż powstanie gęsta pasta - oliwy nie trzeba będzie dużo, jakieś 2 łyżki.
Pastą smarujemy filety (z tej strony, gdzie była skóra, zresztą one zwijają się same wyraźnie w jedną stronę) i zwijamy tak, by powstały zgrabne roladki, posmarowaną stroną w środku. Spinamy roladki wykałaczką - jeśli ktoś ma potrzeby artystyczne i dużo czasu, może każdą roladkę zawiązać dokoła gałązką szczypiorku...
Wywar zagotowujemy, wrzucamy groszek (bez rozmrażania) i gotujemy 2-3 minuty (od zagotowania). Wyjmujemy z wywaru 4 łyżki groszku, zaś resztę miksujemy starannie w blenderze, po czym przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie wciskamy nieco soku z cytryny dla zaostrzenia smaku.
Układamy roladki w naczyniu do gotowania na parze, stawiamy na garnku z gotującą wodą i gotujemy przez 5-8 minut (w zależności od grubości filetów), czyli do chwili, aż ryba będzie ugotowana.
Rozlewamy sos na 4 talerze. Na każdej porcji kładziemy 3 roladki, dokoła posypujemy groszkiem i ozdabiamy pozostałą kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024