Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ropuszka

Ropuszka

Niezbyt mocny koktajl o mile cytrusowych nutach. Pochodzenie nazwy owiane jest (dla mnie przynajmniej) tajemnicą.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
lód
50 ml wódki
łyżeczka Cointreau
100 ml lemoniady
1/8 cytryny czyli połowa ćwiartki

Opis przyrządzania:
Do dużej koniakówki wrzucamy kilka kostek lodu. Wlewamy wódkę, Cointreau i lemoniadę. Mieszamy łyżeczką, a na wierzch kładziemy ósemkę cytryny. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024