Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rozgrzewajacy-zimowy-ryz

Rozgrzewający, zimowy ryż

Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g ryżu basmati
2 ząbki czosnku
puszka (400 g) grochu włoskiego czyli cieciorki
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżki pasty curry Madras
garść jasnych rodzynek (lub rodzynków)
2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego
2 średnie białe cebule
garść niesolonych orzechów nerkowaca
gęsty naturalny jogurt do podania

Opis przyrządzania:
Ryż wsypujemy na gęste sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, po czym osączamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Groch włoski osączamy na sicie. Na sporej, głębokiem patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek i pastę curry i smażymy na sporym ogniu, mieszając, przez minutę. Wsypujemy ryż i smażymy jeszcze chwilę, mieszając, aż ryż pokryje się curry. Dodajemy groch włoski i rodzynki, wlewamy wywar i solimy. Patelnię przykrywamy, a kiedy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ryż przez kwadrans. W tym czasie obieramy cebule i kroimy je w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie ciemnozłota i chrupka. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Sprawdzamy, czy ryż jest już miękki. Jeśli tak, to dodajemy orzeszki, mieszając widelcem, żeby spulchnić ryż. Posypujemy ryż usmażoną cebulką i podajemy z jogurtem do polewania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024