Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sabzi-z-kalafiora-i-ziemniakow

Sabzi z kalafiora i ziemniaków

Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Północne Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorodny kalafior
2 duże ziemniaki o zwartym miąższu
4 duże ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru o długości 6 cm
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
4 szczodre łyżki pasty pomidorowej
płaska łyżeczka turmeriku
1/2 łyżeczki mielonej papryki
pęczek świeżej kolendry
łyżeczka garam masala

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na różyczki. Łodygę przycinamy, obieramy, po czym kroimy w paski.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt duże kawałki.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Imbir obieramy i drobniutko siekamy.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy ziemniaki i kmin rzymski, smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż ziemniaki zaczną się rumienić.
Dodajemy czosnek i imbir i smażymy jeszcze 2 minuty, mieszając.
Dodajemy pastę pomidorową, turmerik i mielona paprykę. Dolewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy łyżeczkę soli.
Zagotowujemy, dodajemy kalafior (i różyczki i łodygę w paskach). Znów zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy.
Gotowe sabzi sprawdzamy pod kątem soli (ewentualnie doprawiamy), posypujemy kolendrą i garam masala i starannie mieszamy.
Podajemy na gorąco (z ryżem i chutneyem), choć na ciepło też jest świetne!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024