Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-z-gruszkami-i-gorgonzola

Sałata z gruszkami i gorgonzolą

Ciekawa wariacja na temat zawsze popularnego mariażu gruszek, niebieskiego sera i orzechów. Dobra sałatka na przystawkę lub lekką kolację - jeśli obiad (względnie lunch) był szczególnie obfity.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g wyłuskanych włoskich orzechów
6 małych i dojrzałych (ale jeszcze nie miękkich) gruszek
oliwa z oliwek
4 garście rukoli
150 g sera gorgonzola
4 kromki chleba z orzechami włoskimi
cytryna

Opis przyrządzania:
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż sie przyrumienią. Zostawiamy do wystygnięcia.
Gruszki myjemy i kroimy pionowo na pół. Małą łyżeczką usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy gruszki przeciętą stroną do patelni i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zaczną się przyrumieniać.
W tym czasie na 4 talerze rozkładamy po garści umytych i osuszonych listków rukoli. Posypujemy orzechami.
Gorgonzolę kroimy w kostkę i rozdzielamy sprawiedliwie pomiędzy talerze.
Gruszki przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut.
W tym czasie robimy z orzechowego chleba złote grzanki (w tosterze lub pod opiekaczem w piekarniku). Gorące grzanki szybko polewamy oliwą z oliwek i kroimy w paski. Paski chleba kładziemy na rukoli.
Na każdy talerz kładziemy 3 połówki gruszek, polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024