Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-Gazpacho

Sałatka "Gazpacho"

Słynna hiszpańska zimna zupa w postaci zdekonstruowanej.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 grube kromki tostowego chleba
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
czerwony ocet winny
kilka listków świeżej bazylii
4 dojrzałe podłużne pomidory
spory ogórek wężowy
duży strąk czerwonej papryki
duży strąk zielonej papryki
czerwona cebula

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z chleba tostowego odcinamy skórkę, zaś miękisz kroimy w kostkę i wsypujemy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i szybko mieszamy. Wysypujemy na blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoto, jakieś 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Robimy sos: mieszamy pół szklanki oliwy z oliwek (najlepiej hiszpańskiej), posiekany drobno ząbek czosnku, 2 łyżki octu z czerwonego wina i 2 łyżki siekanej świeżej bazylii.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy (ze skórką) w kostkę. Strąki papryki kroimy wzdłuż na pół, czyścimy z nasion, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Wszystkie warzywa mieszamy, polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy. Sałatkę tuż przed podaniem posypujemy grzankami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024