Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-Guacamole

Sałatka "Guacamole"

Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 sałaty rzymskie w wersji mini (lub jedna zwykła)
1/4 kg (250 g) pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
ząbek czosnku
sok z limetki
4 łyżki oliwy z oliwek
4 małe dojrzałe awokado
garść listków świeżej kolendry
ostra suszona papryka

Opis przyrządzania:
Sałaty rzymskie kroimy w pionie na 4 części. Jeśli mamy tylko dużą sałatę, dzielimy ją na liście i kroimy w paski o szerokości 3 cm. Tak czy owak, sałatę starannie myjemy w zimnej wodzie i równie starannie osączamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z sokiem z limetki i oliwą, lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Awokado kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Zdejmujemy skórkę i kroimy awokado wzdłuż na plastry. Na talerzach układamy sałatę, na sałacie pomidorki i awokado. Polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry. Każdą porcję oprószamy odrobiną rozkruszonej suszonej papryki. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024