Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-Waldorf

Sałatka Waldorf

Znana na całym świecie sałatka z nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Oto dowód na to, jak dysponując skromnymi środkami można zrobić międzynarodową karierę...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Jork

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 dojrzałe jabłka Granny Smith lub Pink Lady
sok z cytryny
2 gałązki selera naciowego
150 g orzechów włoskich
1/2 szklanki dobrego majonezu
łyżka kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Z najładniejszej ćwiartki tniemy 4 zgrabne kawałki do ozdoby. Resztę kroimy w cieniutkie paseczki i mieszamy je z sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Seler myjemy, ewentualnie obieramy z wąsów, kroimy w cienkie plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy razem jabłka (wraz z sokiem), seler, orzechy i sos. Przekładamy sałatkę do pucharków i ozdabiamy kawałkami jabłek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024