Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-kolacyjna-z-paluszkow-krabowych

Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych

Błyskawiczna sałatka z 4 zaledwie składników. Znakomicie pasuje do grzanek lub razowego chleba.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
12 paluszków krabowych (surimi)
1/2 główki niezbyt dużego kalafiora
4-5 łyżek dobrego majonezu

Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Kroimy jajka w drobną kostkę.
Paluszki krabowe wyjmujemy z plastikowych osłonek i drobno siekamy - wystarczy pokroić w cienkie plasterki, a same odpowiednio się rozlecą.
Kalafior starannie płuczemy i osuszamy, po czym dzielimy na różyczki i drobno siekamy - kalafior z racji swojej budowy sam będzie się drobno kruszył, siekać staranniej trzeba tylko łodyżki. Grube części łodyg wyrzucamy (można dodać je wraz z włoszczyzną do rosołu).
Mieszamy razem jajka, paluszki i kalafior. Dodajemy tyle majonezu, żeby wszystkie składniki zaczęły lekko się ze sobą sklejać. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Podajemy z grzankami lub razowym chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024