Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-nicejska-w-wersji-British

Sałatka nicejska w wersji British

Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja/Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g (ćwierć kilo) makaronu świderki
150 g zielonej fasolki szparagowej
2 steki z tuńczyka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory
kilka liści bazylii
100 g dobrych czarnych oliwek
3 łyżki octu balsamico

Opis przyrządzania:
Fasolce obcinamy końce. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Pomidory myjemy i dzielimy na ćwiartki. Nastawiamy gar osolonej wody. Do wrzącej wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 6 minut przed końcem gotowania dodajemy zieloną fasolkę. Kiedy makaron będzie al dente, odcedzamy i starannie osączamy. Kiedy makaron i fasolka się gotują, rozgrzewamy grillową patelnię. Kiedy jest już bardzo gorąca, smarujemy steki z tuńczyka lekko oliwą i kłądziemy na patelnię. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony - w środku powinien być różowy. Kroimy w grube plastry. W garnku po makaronie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidory i smażymy 2 minuty. Dodajemy makaron z fasolką, plastry tuńczyka, listki bazylii, oliwki i ocet balsamico. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024