Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-obiadowa-z-tunczykiem

Sałatka obiadowa z tuńczykiem

Daleka krewna sałatki nicejskiej. Solidna porcja warzyw z jajkami, tuńczykiem i nietypowym warzywnym dressingiem (czyli mówiąc po naszemu - sosem).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Europa południowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pieczona żółta papryka (Pieczone papryki)
duża czerwona papryczka chilli
szalotka
oliwa z oliwek
łyżka białego octu winnego
mielona kolendra
główka sałaty
2 pomidory
mały ogórek
4 jajka na twardo
150 g dobrego tuńczyka w oliwie

Opis przyrządzania:
Paprykę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pestek, myjemy i osuszamy, też drobno siekamy.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Mieszamy razem paprykę, papryczkę i szalotkę, dodajemy 4 łyżki oliwy i ocet, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą.
Sałatę obieramy z zewnętrznych liści, starannie płuczemy, osuszamy i dzielimy na listki (większe liście rwiemy na kawałki). Rozkładamy sałatę na 4 talerzach.
Pomidory i ogórek myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórek w plasterki i rozkładamy na sałacie.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w ćwiartki i rozdzielamy między talerze.
Tuńczyka osączamy z oliwy i rozkładamy na sałacie.
Sałatki polewamy warzywnym sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024