Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-przedzimowa

Sałatka "przedzimowa"

To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ugotowany burak
pęczek rzodkiewek
2 garści listków sałaty (np. roszponki lub rukoli)
ładny owoc granatu
2 kiwi
garść wyłuskanych włoskich orzechów
150 g wędzonego łososia w plastrach
łyżka oleju rzepakowego
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
łyżeczka miodu

Opis przyrządzania:
Buraczek obieramy ze skórki i kroimy w ładną kostkę.
Rzodkiewki pozbawiamy ogonków i liści, starannie myjemy i kroimy w plasterki.
Sałatę myjemy i osuszamy.
Granat ostrożnie kroimy na pół i wydłubujemy pestki - wymaga to nieco zachodu, ale da się zrobić, no i możemy trochę podjadać...
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Orzechy grubo siekamy, zaś łososia kroimy w cienkie paseczki.
Teraz robimy sos: mieszamy razem oba rodzaje oleju (rzepakowy i oliwę), sok z cytryny i miód. Dodajemy ciut soli i sporo pieprzu do smaku i dobrze ukręcamy na gładki sos.
Na 4 talerzach (lub jednym dużym) układamy ładnie wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem.
Podajemy nie zwlekając, bo inaczej buraczek zabarwi nam wszystko na... buraczkowo!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024