Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-awokado-krewetek-i-koziego-serka

Sałatka z awokado, krewetek i koziego serka

Same moje ulubione rzeczy! Doskonała na lunch i na kolację, ładnie wygląda, robi się ją błyskawicznie i nie jest straszliwie tucząca. Oto zalety. Wady? Brak.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
łyżeczka miodu
sok z cytryny (do smaku)
150 g małych (ugotowanych i obranych) krewetek
2 dojrzałe awokado
150 g zwartego koziego sera (typu Sainte-Maure)
pojemnik rzeżuchy

Opis przyrządzania:
Najpierw ukręcamy sos: mieszamy razem 3 łyżki oliwy, miód oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Mieszamy sos z krewetkami.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
Kozi ser rozkruszamy widelcem.
Na talerzach rozkładamy awokado, rzeżuchę i kozi ser. Sprawiedliwie obdzielamy krewetkami i sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024