Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-brokulow-i-kielkow-sojowych

Sałatka z brokułów i kiełków sojowych

W moich warzywkach dość często pojawiają się kiełki sojowe - najwyraźniej łatwo je wyhodować, nawet w warunkach bio. Chyba nie sądzicie, że Dzieci albo Mąż jadają kiełki? Staram się więc uprzyjemnić sobie zdrowotne żywienie, a to jest właśnie jeden z przykładów (brokułów zresztą też nie chcą jeść...).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka brokułów
250 g (ćwierć kilo) kiełków sojowych
2 łyżki płatków migdałowych
ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
limetka
3 łyżki sosu sojowego
olej sojowy

Opis przyrządzania:
Brokuły myjemy, odcinamy łodygę, zaś różyczki kroimy pionowo w plasterki - część się oczywiście pokruszy, ale to nie szkodzi. Plasterki brokułów układamy na półmisku.
Kiełki starannie płuczemy i osuszamy.
Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu, mieszając, aż będą złote. Zsypujemy z patelni i studzimy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok.
Mieszamy razem czosnek, imbir, sok z limetki i sos sojowy. Cały czas mieszając dolewamy 4 łyżki oleju. Ukręcamy, aż powstanie jednolity sos.
Sosem polewamy brokuły, przykrywamy folią plastikową i odstawiamy na godzinę.
Przed podaniem mieszamy brokuły z kiełkami i posypujemy płatkami migdałowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024