Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-cykorii-i-mango

Sałatka z cykorii i mango

Zimowa, kolorowa bomba witaminowa, a przy tym duża przyjemność w spożyciu. Spokojnie możemy tę sałatkę podać gościom na lekką przystawkę.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g wyłuskanych włoskich orzechów
4 czerwone cykorie
dojrzałe mango
2 jabłka z czerwoną skórką
szalotka
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamico
2 łyżki octu z cydru

Opis przyrządzania:
Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy, cały czas pilnując, aż zaczną się rumienić. Odstawiamy do wystygnięcia. Cykorie obieramy z wierzchnich liści, odcinamy podstawy. Kroimy cykorie pionowo na ćwiartki i wycinamy głąb. Listki starannie płuczemy i równie starannie osuszamy. Mango myjemy, obieramy ze skórki, po czym odcinamy miąższ od pestki. Kroimy w długie, cienkie paski. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy każdą ćwiartkę w cieniutkie płatki. Szalotkę obieramy i bardzo drobno siekamy. Mieszamy razem szalotkę, olej orzechowy, oliwę, ocet balsamico i ocet z cydru. Dodajemy szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Ukręcamy na gładki sos. Mieszamy razem cykorię, mango i jabłka. Rozdzielamy na 4 talerze (białe lub zielone), polewamy sprawiedliwie sosem i obsypujemy prażonymi orzechami. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024