Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-cykorii-z-melonem

Sałatka z cykorii z melonem

Sałatka na jesienno-zimowe przesilenie: melony już się kończą, cykoria dopiero zaczyna.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kolby cykorii
dojrzały melon o pomarańczowym miąższu
2 łyżki orzeszków piniowych
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
5 łyżek mleka
3 łyżki soku z cytryny
garść listków rukoli

Opis przyrządzania:
Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy gorzkawy głąb, zaś listki kroimy w paski (w poprzek kolb) szerokości 2 cm. Płuczemy na sicie i bardzo dokładnie osączamy. Melon kroimy na pół, usuwamy pestki. Z miąższu wycinamy specjalną łyżeczką kulki - a jeśli nam jej brak, to obieramy melon ze skórki i kroimy miąższ w zgrabną kostkę. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złoty kolor, cały czas pilnując, bo strasznie łatwo się przypalają. Mieszamy śmietanę z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz sól i dużo pieprzu do smaku. Ukręcamy na gładki sos. Rukolę myjemy i osuszamy w ściereczce. Cykorię mieszamy z melonem i rozkładamy na talerze (najładniej wygląda sałatka na talerzach białych lub zielonych). Polewamy sosem, a na wierzch rzucamy kilka listków rukoli. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024