Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-dzikiego-ryzu-z-orzechami

Sałatka z dzikiego ryżu z orzechami

Smaczna sałatka, dobra jako dodatek do dań z grilla lub plastrów smażonego sera.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 szklanki brązowego (dzikiego) ryżu
6 cebulek dymek
3/4 szklanki włoskich orzechów
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich
oliwa z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki płynnego miodu

Opis przyrządzania:
Ryż wysypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Przesypujemy do rondla i zalewamy zimną wodą do wysokości 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Ryż odcedzamy i przekładamy do miski.
Cebulki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Orzechy włoskie siekamy i podpiekamy chwilę na suchej patelni - uważamy, żeby nie przypalić, a jedynie lekko przyrumienić. Dymkę i orzechy dodajemy do ryżu.
Robimy sos: olej z włoskich orzechów mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, octem winnym, sosem sojowym i miodem. Ukręcamy na gładki sos i polewamy sałatkę. Starannie mieszamy, solimy do smaku i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy w temperaturze pokojowej, co oznacza, że musimy wyjąć sałatkę z lodówki co najmniej pół godziny przed podaniem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024