Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-fasolki-z-krewetkami

Sałatka z fasolki z krewetkami

Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) zielonej fasolki szparagowej
100 g bardzo cienkich nitek makaronowych (wermiszelu)
olej z orzeszków ziemnych
200 g kiełków sojowych
200 g ugotowanych drobnych krewetek (obranych)
mały pęczek kolendry
łyżka oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego

Opis przyrządzania:
Nastawiamy spory garnek z osoloną wodą.
Fasolkę przycinamy z obu końców, myjemy i wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut - powinna być ugotowana al dente, a czas gotowania zależy od jej wielkości, odmiany i wieku, trzeba więc próbować. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i wrzucamy do miski z lodowatą wodą, żeby zachować ładny zielony kolor. Kiedy fasolka wystygnie, odcedzamy ją bardzo starannie i kroimy w wygodne do jedzenia kawałki.
Makaron łamiemy na małe kawałki, wkładamy do miski. Zalewamy wrzącą wodą, solimy i zostawiamy na 2 minuty. Odcedzamy na gęstym sicie i dobrze otrząsamy z wody.
Do głębokiej patelni wlewamy olej na wysokość 1 cm. Dobrze rozgrzewamy, po czym wrzucamy makaron i smażymy, mieszając, aż będzie złoty i chrupiący. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Kiełki sojowe płuczemy i osuszamy, mieszamy z fasolką. Dodajemy krewetki i znów mieszamy.
Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, łyżkę oleju sezamowego i 2 łyżki octu ryżowego. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku, mieszamy z kolendrą, a potem z sałatką.,br> Przekładamy sałatkę na ładny talerz, posypujemy makaronem i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020