Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-gruszek-z-bekonem

Sałatka z gruszek z bekonem

Doskonała jesienno-zimowa sałatka dla dwojga z grillowanych (na patelni) gruszek z chrupiącym bekonem, orzechami, grzankami. Kieliszek czerwonego wina będzie tu jak najbardziej na miejscu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 nieduże gruszki
gałązka selera naciowego
garść wyłuskanych włoskich orzechów
łyżeczka ziarnistej musztardy
łyżeczka białego octu winnego
oliwa z oliwek
200 g mieszanych listków sałaty (z gotowej mieszanki)
6 cienkich plasterków bekonu
4 kromki ciabatty
kawałek świeżego parmezanu

Opis przyrządzania:
Gruszki myjemy i kroimy w ósemki. Wycinamy gniazda nasienne. Seler myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Orzechy grubo siekamy. Musztardę mieszamy z octem winnym i dużą szczyptą cukru. Ukręcamy sos, dolewając 2-3 łyżki oliwy. Solimy do smaku. Sałatę mieszamy z selerem i rozdzielamy między 2 talerze. Gruszki polewamy łyżką oliwy i mieszamy. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy bekon i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na kawałek papieru kuchennego, a na patelnię kładziemy gruszki i grillujemy z obu stron mniej więcej 5 minut (razem) - na owocach powinny pojawić się przypieczone paski. Przekładamy gruszki na sałatę, a na patelnię wkładamy kromki ciabatty i grillujemy po minutę-dwie z każdej strony - na chlebie też powinny pojawić się ciemne paski. Gruszki polewamy sosem i posypujemy orzechami. Na gruszkach kładziemy bekon, a obok - grzanki. Na sam koniec strugamy nad sałatką nieco parmezanu, kręcimy młynkiem z pieprzem i podajemy natychmiast, jako się rzekło - z kieliszkiem wina.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024