Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kopru-wloskiego-z-jablkiem

Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem

Koper włoski jest ostatnio moim ulubionym warzywem - szczególnie w surówkach. Mariaż kopru, jabłka i niebieskiego sera jest amerykańskim wynalazkiem, i - jak wiele - bardzo udanym. Doskonały dodatek do grillowanego mięsa lub (jeszcze lepiej) ryby.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
2 małe jabłka o kruchym miąższu
100 g sera Gorgonzola
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Koper przycinamy z obu stron - odcinamy zielone czubki i twarde podstawy. Zdejmujemy wierzchnią, twardą warstwę. Środek kroimy pionowo na pół, a potem w możliwie cienkie plasterki. Płuczemy na sicie, starannie osączamy z wody i wsypujemy do miski.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do kopru.
Ser kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.
Ukręcamy sos z 2 łyżek oliwy i 2 łyżek soku cytrynowego, dodając sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku.
Sos mieszamy z sałatką i podajemy do różności z grilla.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024