Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-krabow-z-fasolka-szparagowa

Sałatka z krabów z fasolką szparagową

"Przyjęciowa" sałatka w lekko dalekowschodnim stylu. Ładnie prezentuje się wśród dań bufetowych i zazwyczaj znika, jak sen jaki złoty...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g zielonej fasolki szparagowej
2 szalotki
200 g kiełków sojowych
250 g mięsa z kraba (najlepiej świeżego)
200 g ugotowanych obranych krewetek
łyżeczka musztardy
łyżka wytrawnego sherry
łyżka octu z sherry
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Fasolce przycinamy końce, płuczemy starannie na sicie i osączamy. Wrzucamy fasolkę do wrzącej wody i gotujemy 5-7 minut, aż będzie ugotowana, ale wciąż chrupka. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Kiełki płuczemy i osuszamy. Mięso z kraba - jeśli było z puszki - osączamy na sicie. Do dużej miski wkładamy fasolkę, szalotki i kiełki. Mieszamy. Rozkruszamy mięso z kraba, dodajemy do warzyw, wrzucamy też krewetki. Ukręcamy sos: mieszamy razem musztardę, sherry i ocet. Cały czas mieszając, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i przekładamy do ładnej salaterki. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024