Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kurczaka-i-mango

Sałatka z kurczaka i mango

Kolorowa sałatka ze świeżym mango i warzywami. Sos z dodatkiem curry doskonale współgra z białym mięsem kurczaka.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) piersi z kurczaka bez skóry
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżki ulubionego curry w proszku
50 ml soku pomarańczowego
2 dojrzałe mango
1 żółtko
50 g pełnego jogurtu naturalnego
200 g zielonego groszku (świeżego lub z mrożonki
ale nie z puszki!)
listki cykorii do podania
szczypiorek do posypania

Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek. Kroimy w 2-cm kostkę, solimy i - pardon - pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy kostki kurczaka i smażymy na złoto, jakieś 6-8 minut. Usmażone mięso wyjmujemy, a na patelnię wsypujemy proszek curry. Krótko podsmażamy i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
Mango obieramy, a miąższ odcinamy od pestki i kroimy w kostkę.
Żółtko roztrzepujemy z sosem curry z patelni. Dodajemy jogurt i dobrze mieszamy. Powoli, kropla po kropli, cały czas mieszając, wlewamy 100 ml oleju z orzeszków ziemnych.
Mięso z kurczaka, mango i groszek (jeśli był mrożony, to najpierw go rozmrażamy na sicie, przelewając wrzątkiem, a potem hartując zimną wodą) mieszamy z sosem curry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę podajemy na listkach cykorii, posypaną siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024