Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kurczaka-z-awokado

Sałatka z kurczaka z awokado

Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pół pieczonego lub gotowanego kurczaka
pół małego ogórka
awokado
słodkie jabłko
4 łyżki gęstego (najlepiej greckiego) jogurtu
oliwa z oliwek
sok z cytryny
liście sałaty lub szpinaku

Opis przyrządzania:
Mięso z kurczaka obieramy ze skóry i kości. Dzielimy na kawałki na jeden kęs. Ogórek myjemy i kroimy, wraz ze skórką, na cienkie plasterki. Awokado kroimy na pół, wydłubujemy pestkę, obieramy ze skóry, miąższ zaś kroimy w grubą kostkę. Skapiamy od razu sokiem z cytryny, żeby awokado nie ciemniało. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Cząstki kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka, ogórek, awokado i jabłko mieszamy razem. Dodajemy jogurt i łyżkę oliwy. Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzach kładziemy liście sałaty, zaś na nich porcje sałatki. I już.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024