Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kurczaka-z-kuskusem

Sałatka z kurczaka z kuskusem

Solidna, obiadowa lub kolacyjna sałatka. Możemy również podać ją gościom na przyjęciu stojącym, gdyż nie wymaga użycia noża, a jest dostatecznie oryginalna, by stanowić temat konwersacji ;-)

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak z rożna (gotowy)
1/4 kg (250 g) kuskusu
oliwa z oliwek
100 g obranych migdałów
2 małe czerwone cebule
pęczek natki pietruszki
4 łyżki kaparów
cytrynowy dressing z kolendrą

Opis przyrządzania:
Z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Starannie mieszamy i zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać odrobinę ponad poziom kuskusu. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Migdały wsypujemy na patelnię, dolewamy łyżkę-dwie oliwy i podpiekamy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebule obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę w cieniutkie plasterki. Lekko solimy i ugniatamy chwilę ręką. Natkę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. W dużej misce mieszamy kurczaka, kuskus, migdały, cebulę, natkę i osączone z zalewy kapary. Dodajemy cytrynowy dressing i starannie wszystko mieszamy. Ewentualnie solimy do smaku. Do czasu podania przechowujemy w chłodnym miejscu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024