Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kurczaka-z-winogronami

Sałatka z kurczaka z winogronami

Dobra sałatka przyjęciowa: można zrobić dowolną ilość, trzeba ją zrobić wcześniej i tylko wymieszać z sosem przed podaniem, zasadniczo wszyscy lubią i kurczaka i winogrona, no i sałatka ładnie wygląda - jest biało-zielona i apetyczna.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ząbek czosnku
2-3 łyżki białego octu winnego
sok z jednej cytryny
1 i 1/2 łyżki cukru
garść listków świeżego estragonu
gotowany kurczak
3 łyżki kwaśnej śmietany
kiść zielonych winogron bez pestek

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sokiem z cytryny, cukrem i listkami estragonu. Kurczaka obieramy ze skóry, usuwamy kości. Mięso dzielimy na kawałki na jeden kęs. Kurczaka polewamy przygotowanym sosem, bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc. Wyjmujemy kurczaka z marynaty i układamy na głębokim (najlepiej białym lub zielonym, ze względów estetycznych) półmisku. Marynatę mieszamy z kwaśną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Winogrona myjemy i osuszamy, owoce dzielimy na pół. Dodajemy do kurczaka. Wszystko razem polewamy sosem i dobrze mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024