Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-makaronu-ryzowego-z-krewetkami

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami

Prościuteńka sałatka z ryżowego cienkiego makaronu, z dodatkiem krewetek i paksoi (bok choi). Miłe danie kolacyjne.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g chińskiego makaronu ryżowego (cienkiego)
400 g ugotowanych małych krewetek
mała główka paksoi (bok choi)
limetka
plasterek świeżego korzenia imbiru
łyżka cukru
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
łyżka oleju sezamowego

Opis przyrządzania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie ugotowany, odcedzamy i przelewamy na sicie zimną wodą.
Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone, obieramy, jeśli były nieobrane i wkładamy do miski.
Zagotowujemy garnek osolonej wody, z dodatkiem łyżki oleju z orzeszków ziemnych.
Paksoi, czyli bok choi dzielimy na listki i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się wody na 3 minuty. Odcedzamy i wkładamy do miski z zimną wodą.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną warstwę, albedo jest strasznie gorzkie!) na drobnej tarce.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tej samej tarce.
Dodajemy cukier i pół łyżeczki soli, wlewamy ocet ryżowy i mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodajemy 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i olej sezamowy, dodajemy trochę pieprzu, mieszamy.
Połową sosu polewamy krewetki i mieszamy.
Bardzo starannie osączamy makaron i paksoi/bok choi i mieszamy w dużej misce, polewając resztą sosu. Dodajemy krewetki wraz z sosem i jeszcze raz mieszamy.
Odstawiamy sałatkę na kwadransik, a tuż przed podaniem możemy skropić ją sokiem z limetki, tak dla zaostrzenia smaku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024