Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-pieczonej-papryki-z-pomidorami

Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami

Klasyczna kombinacja z krajów Maghrebu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 strąki czerwonej papryki
5 dużych ząbków czosnku
3 duże pomidory
pęczek świeżej kolendry
oliwa z oliwek
cytryna
2 łyżki kaparów
mielony kmin rzymski

Opis przyrządzania:
Papryki grillujemy (patrz: Pieczone papryki ). Razem z papryką pieczemy nieobrane ząbki czosnku.
Podczas pieczenia czosnek raz odwracamy, a kiedy zmięknie, wyjmujemy, obieramy i siekamy.
Paprykę obieramy z przypieczonej skorki i kroimy w niedużą kostkę.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę, po czym kroimy w kostkę.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem paprykę, czosnek, pomidory i kolendrę. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Przed podaniem wstawiamy na chwilę do lodówki, o ile czas i głód nam pozwolą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024