Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-pomidorow-z-bulgurem

Sałatka z pomidorów z bulgurem

Skrzyżowanie tabbouleh z pomidorową salsą - bardzo zdrowy i pyszny dodatek do każdego posiłku, szczególnie do dań z grilla.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 łyżki bulguru
2 cytryny
2 pęczki natki pietruszki
2 czerwone cebule
8 małych pomidorów
100 g koziego twarożku
oliwa z oliwek
15 listków świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Bulgur wsypujemy na sitko, płuczemy pod strumieniem zimnej wody, osączamy i wkładamy do miski. Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy go do bulguru. Mieszamy i odstawiamy na 45 minut. Natkę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w bardzo cienkie plasterki. Solimy i ugniatamy chwilę w rękach. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Kiedy bulgur już nasiąknie sokiem z cytryny, dodajemy natkę, cebulę i pomidory. Twarożek rozdrabniamy widelcem i dodajemy do sałatki. Wlewamy kilka łyżek oliwy, mieszamy starannie i solimy oraz (pardon) pieprzymy do smaku. Miętę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki. Do chwili podania trzymamy sałatkę w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024