Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-rzodkiewek-z-sezamem

Sałatka z rzodkiewek z sezamem

Ładna i smaczna świeża surówka w azjatyckim stylu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pęczki ładnych rzodkiewek
4 małe czerwone cebulki
2 łyżki ziarna sezamowego
łyżka oleju sezamowego
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki octu ryżowego
łyżeczka cukru
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Rzodkiewkom obcinamy listki i korzonki. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na możliwie cienkie półplasterki. Pokrojoną cebulę chwilę gnieciemy w rękach. W dużej salaterce mieszamy razem rzodkiewki i cebulkę. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złocisty kolor - uwaga! nie przypalić! Mieszamy razem olej sezamowy, olej z orzeszków ziemnych, ocet ryżowy i cukier. Dodajemy trochę soli do smaku i ukręcamy na jednolity sos. Mieszamy sałatkę z sosem i odstawiamy na godzinę. Kolendrę płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem posypujemy sałatkę sezamem i listkami kolendry - podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024